Gå till innehåll

Folke Corneliusson, född 1938, var den siste ursprungliga medlemmen i Hogdals spelmanslag och traditionsbäraren av den karakteristiska spelmansmusiken i Hogdal i nordligaste Bohuslän. Mia har under 15 års tid träffat och dokumenterat honom och hans spelmansvänners låtar. Mia var Folkes lärjunge, och strax före sin bortgång i september 2019 godkände han henne som traditionsbärare av hogdalstraditionen. En stor ära för en spelman. Tack Folke, Mats och Evald för alla låtar och berättelserna kring dem!

Under vintern 2011/12 startades ett nytt folkmusikband som fått namnet Blå fålen. Fyra professionella musiker från Sverige och Shetlandsöarna, och med Nordbohuslän i fokus spelar de en mix av låtar från Bohuslän, Norge, England, Skottland och Shetlandsöarna.

Christer Ådin, Jonathan Larsson, Mia Gunberg Ådin och Kevin Henderson

Tillsammans skapar de ett nytt och eget sound där de knyter samman kända och okända visor med låttraditionerna i Bohuslän och Shetland. Första konserten gavs i april 2012 inför en fullsatt publik. Blå fålen har gjort konserter både som duo, trio och band.

"När Blå fålen från Grebbestad och Shetland tar plats på scenen övertygar de lika mycket i en reel som maniskt och förhäxat rider på en klättrande basgång, som i en smäktande vacker hällevadsholmsvisa om svek och förförelse." Marita Adamsson, Bohuslänningen

Mia Gunberg Ådin, Christer Ådin & Anders Ådin

Tro inte för ett ögonblick att bohuslänsk folkmusik är som bohuslänningen själv ”lugn och trygg”. I Hemållts tappning skruvas låttraditionens fart och energi upp några varv till, trots att Hemållt betyder hemtrevligt/mysigt.

Hemållt, vars medlemmar spelat ihop sedan 1989 har gjort ett flertal turnéer i Skandinavien och på Kontinenten.
Med ett förflutet i den keltiska musiken flörtar Hemållt på sin första skiva med länderna kring Nordsjön när dom tar sig an den bohuslänska musikskatten. ”För att få allas ben att röra på sig när skivan spelas” tog man in dansaren Mona Lundberg som dans- och medproducent.

I konsertform gestaltades deras musik visuellt med dansgruppen på Fläck under namnet Hemållt på Fläck.

Stephan Elg, Smålandsposten

Det här är låtar utan krångel och tillgjordhet. Pang på rödbetan bara, det svänger som bara den, det rycker i dansbenen och man har svårt att sitta stilla: Det är härligt! Musiken är huvudsakligen från Bohuslän och dess gränstrakter: engelskor, polskor, hallingar och andra danslekar, allt framfört med massor av spelglädje och gott humör. Det känns som en danskväll hemma i köket och det är det nog också, för gruppen Hemållt (Mia Gunberg, fiol och sång, Anders Ådin gitarr, vevlira och sång samt Christer Ådin mandolor, mandolin, durspel, mungiga, stämsång och pinnstol) har städslat dansparet På Fläck - Mona Lundberg och Lars Unger - att skapa den rätta dansstämningen och det ger en stark live- och närvarokänsla.