Gå till innehåll

Hemållt

Mia Gunberg Ådin, Christer Ådin & Anders Ådin

Tro inte för ett ögonblick att bohuslänsk folkmusik är som bohuslänningen själv ”lugn och trygg”. I Hemållts tappning skruvas låttraditionens fart och energi upp några varv till, trots att Hemållt betyder hemtrevligt/mysigt.

Hemållt, vars medlemmar spelat ihop sedan 1989 har gjort ett flertal turnéer i Skandinavien och på Kontinenten.
Med ett förflutet i den keltiska musiken flörtar Hemållt på sin första skiva med länderna kring Nordsjön när dom tar sig an den bohuslänska musikskatten. ”För att få allas ben att röra på sig när skivan spelas” tog man in dansaren Mona Lundberg som dans- och medproducent.

I konsertform gestaltades deras musik visuellt med dansgruppen på Fläck under namnet Hemållt på Fläck.

Stephan Elg, Smålandsposten

Det här är låtar utan krångel och tillgjordhet. Pang på rödbetan bara, det svänger som bara den, det rycker i dansbenen och man har svårt att sitta stilla: Det är härligt! Musiken är huvudsakligen från Bohuslän och dess gränstrakter: engelskor, polskor, hallingar och andra danslekar, allt framfört med massor av spelglädje och gott humör. Det känns som en danskväll hemma i köket och det är det nog också, för gruppen Hemållt (Mia Gunberg, fiol och sång, Anders Ådin gitarr, vevlira och sång samt Christer Ådin mandolor, mandolin, durspel, mungiga, stämsång och pinnstol) har städslat dansparet På Fläck - Mona Lundberg och Lars Unger - att skapa den rätta dansstämningen och det ger en stark live- och närvarokänsla.