Gå till innehåll

Om Mia

Mia Gunberg är spelman och professionell musiker, som har stått på scen i över tre decennier. Född och uppväxt på ett småbruk i skogs- och jordbruksbygden Lur i norra Bohuslän, numera boende på Gårdemyr utanför Grebbestad. Hennes folkmusikintresse fick fart när hon började spela fiol i musikskolan för en folkmusikintresserad lärare. Han gav henne snart en bunt bohuslänska låtar, som visade sig vara inte helt lätta att spela, men väldigt roliga och intressanta. I slutet av 70-talet började hon även spela nyckelharpa.

1989 träffade hon medlemmarna i "Alfheim", som spelar irländsk och skotsk folkrock, och spelade med dem i ca tre år. Detta ledde senare till de egna grupperna "Woodbine" och "Hemållt." Sedan början av 2000-talet ägnar hon sig återigen mest åt folkmusik och visor runt Nordsjön, särskilt från nordligaste Bohuslän, Norge och Shetland.

Vid ett samarbete med författaren Ingegerd Johansson, som skrivit en trilogi om kvinnorna i 40-talets Bohuslän, varvades högläsning ur dessa böcker med bohuslänsk musik.
 Hon har även medverkat som musiker i musik-teatersammanhang, spelat till ett flertal danskurser och lett workshops, arbetat med Mikael Samuelson, Ewert Ljusberg m.fl.

Mia har fått flera kulturpriser. 1999 fick hon "Tanums kommuns Kulturstipendium",  2009 Zornmärket i brons "för klangfullt spel av låtar från Bohuslän". 2010 fick Hemållt "Bohusläningens Kulturpris". I februari 2015 tilldelades hon "Kulturpris i Tanums kommun 2014". 2019 fick hon "Hogdals spelmanslag Hederspris 2019" : "för mångårigt engagemang och ett aldrig sinande intresse för den s.k. Hogdalstraditionen inom folkmusiken, samt ett traditionsmdevetet och skickligt fiolspel i samma anda".

Hennes kärnverksamhet är folkmusik och visa, men hon rör sig  även i andra genrer. Det starka intresset för den gamla spelmansmusiken har lett till att hon gjort en djupdykning i norra Bohusläns traditionsmusik. Hon har haft äran att få spela med några av de sista nordbohuslänska traditionsbärarna,  spelmännen Mats Lundberg, Folke Corneliusson och Evald Carlsson i Hogdal, som hon också gjort ett stort antal inspelningar med under flera års tid.  Många av låtarna de spelar är efter storspelmannen Artur Lundberg, Hogdal, som i sin tur hade låtar efter sin far. Låtarna kommer från båda sidorna av gränsen mellan Sverige och Norge. Mia gick under flera år i lära hos Folke Corneliusson, och strax innan han gick bort i september 2019 godkände han henne som traditionsbärare i den karakteristiska hogdalsmusiken. En stor ära för en spelman.

Mia ingår i en arbetsgrupp som har sammanställt ett omfattande arbete om spelmansmusiken och dansen i norra Bohuslän i ett historiskt perspektiv fram till våra dagar med hjälp av bl.a. tidigare nämnda inspelningar, i form av ett gediget häfte som gavs ut 2015. I slutet av 2019 släpptes ett vackert illustrerat låthäfte med Folke Corneliussons egna kompositioner.

Mia spelar återkommande under hela året på äldreboenden i Tanum, Strömstad och Munkedal med omnejd. Musikuppdrag vid såväl bröllop som begravningar blir det också. En annan gren av Mias musikaliska verksamhet är det mycket uppskattade projektet ”hemma-hos-musik” som vänder sig till de äldre som har hemtjänst. Läs mer om Mia hemma-hos

Under åren som gått har hon träffat och musicerat med många musiker från olika delar av världen, och turnerat internationellt i mer än 30 år i olika konstellationer.  Nya projekt bildas efterhand och på senare år har sången tagit över alltmer, och just nu repeterar hon tillsammans med en jazzpianist in ett program med sånger av Billy Joel, med fina texter om livet, översatta till svenska. En alldeles ny duo med en fiolspelare har sett dagens ljus. Läs gärna mer om de olika musikprojekten under Projekt.