Gå till innehåll

Hösten 2009 bildades den skandinaviska kvinnliga folkmusiktrion Huldrelokkk, som kommer från de tre länderna Norge, Danmark och Sverige, där Mia representerar Sverige. De varvar stark och personlig trestämmig sång på de tre språken med instrumentallåtar från samma område, både traditionella och egna, och presenterar traditionsmusiken i nya och moderna kläder med egen prägel. I januari 2011 spelades den första gemensamma kritikerrosade CD-n “Trolldans” in och de har sedan dess varit på årliga lanseringsturnéer i Europa, mestadels Tyskland, och Skandinavien, alltid för fullsatta hus!
Januari 2015 släpptes den lika hyllade CD-n nr 2 ”Huldrelokkk i levende live”.

Liv Vester Larsen, Kerstin Blodig och Mia Gunberg

Läs mer på huldrelokkk.com

Lira musikmagasin

Recension av Rasmus Klockljung

Nordisk folkmusik.
Liveskivor har ofta en slags best of-karaktär med artistens mest populära låtar, med den nordiska folktrion Huldrelokkk har bara en platta bakom sig när de nu släpper ett konsertalbum och därmed innehåller det hela nio nya låtar och bara fem från debuten. De tre briljerar både instrumentalt med fioler, nyckelharpa och gitarr och i lysande stämsång på norska, svenska och danska, och arrangemangen är betydligt mer varierade än de allra flesta band med en liknande sättning.
De tunga Huldrehalling och Trolldans från förra skivan finns givetvis med, men många av de nya spåren är minst lika bra. Exempelvis En pige hun ganger, där den dramatiska sången kompas enbart med sparsamt slagverk, gitarristen Kerstin Blodigs solonummer Nattegalen och den instrumentala Forbandelsen/Snejvejr med täta fiolstämmor av Liv Vestar Larsen och Mia Gunberg Ådin. För att nämna några alltså, föregentligen skulle jag kunna räkna upp nästan alla låtarna, så bra är I levende live.

I levende live 2015
Trolldans 2011

Mia Gunberg och Richard Rolf har känt varandra sedan väldigt lång tid tillbaka, men inte förrän för bara några år sedan vågade de prova varandras musik - med varandra. 10 april 2016 gav de sin Premiärkonsert i hemkyrkan Grebbestad, som sedan följts av flera konserter runtom i landet.

Richard Rolf - gitarr

Richard Rolf har på sin musikaliska väg samarbetat med Fläskkvartetten, Ulf Lundell, Rikard Wolf, Backa teater, Rikard Bergqvist, Göteborgsoperan, November, Coste Apetrea, Vindhäxor m.f.l.

Han har mästarbrev i Instrumentbyggarkonsten och utvecklat ett antal nydanande musikinstrument. Tilldelades Bernadottes konstnärspris 2017.

Richard är även utbildad av Dr Jack Pransky i ”De tre principerna”*
och har givit ut diktsamlingen ”Ett stilla öga”

Center for Inside-Out Understanding

Mia Gunberg - sång, fiol, nyckelharpa

Mias musikaliska källa strömmar från hennes hemvist i nordligaste Bohuslän. Hon är professionell spelman och musiker som turnerat internationellt i mer än 25 år i olika konstellationer, med speciellt intresse för nordbohuslänska låtar.

Mia har givit ut ett flertal kritikerrosade CD -produktioner, medverkat i TV- och radioprogram och tilldelats olika kulturpriser.

Hennes kärnverksamhet är folkmusik och visa, men hon rör sig även i andra genrer. En gren av Mias musikaliska verksamhet är det mycket uppskattade projektet "hemma-hos-musik" som vänder sig till de äldre.

Läs mer om Mia och Mia hemma-hos

Foto: Tolson/Anna Lamberg

Mia Gunberg & Anders Ådin är båda professionella musiker som turnerat internationellt i olika konstellationer i mer än 20 år. De har gett ut ett flertal kritikerrosade Cd-skivor, medverkat i radio och TV och tilldelats olika kulturpriser. Med bohusmusiken i fokus mixar de folkmusik från Nordsjöområdet med vår svenska visskatt till en mustig Nordsjöbrygd.

Mia Gunberg - sång, fiol, nyckelharpa

Mias musikaliska källa strömmar från hennes hemvist i nordligaste Bohuslän. Hon har i tre decennier turnerat internationellt med olika konstellationer som Huldrelokkk, Hemållt, Blå fålen, Mikael Samuelson m.fl.

Mia har givit ut ett flertal kritikerrosade CD -produktioner, medverkat i TV- och radioprogram och tilldelats olika kulturpriser. I november 2019 fick hon "Hogdals spelmanslags Hederspris 2019" för sitt arbete med att bevara och föra vidare den karaktäristiska spelmansmusiken från Hogdal i nordligaste Bohuslän.

En annan gren av Mias musikaliska verksamhet är det mycket uppskattade projektet ”hemma-hos-musik” som vänder sig till de äldre. Läs mer om Mia och Mia hemma-hos

Anders Ådin - gitarr, vevlira

Anders är folkmusikern/musikern som turnerat i många olika band och konstellationer samt varit aktiv som studiomusiker i ett 20-tal CD produktioner.
Med sitt personliga gitarrspel rör han sig hemtamt i dom flesta genrer både som solist och ackompanjatör.
Anders är dessutom en av få professionella vevlire spelare i Skandinavien.
Mer info om Anders.

Folke Corneliusson, född 1938, var den siste ursprungliga medlemmen i Hogdals spelmanslag och traditionsbäraren av den karakteristiska spelmansmusiken i Hogdal i nordligaste Bohuslän. Mia har under 15 års tid träffat och dokumenterat honom och hans spelmansvänners låtar. Mia var Folkes lärjunge, och strax före sin bortgång i september 2019 godkände han henne som traditionsbärare av hogdalstraditionen. En stor ära för en spelman. Tack Folke, Mats och Evald för alla låtar och berättelserna kring dem!

Under vintern 2011/12 startades ett nytt folkmusikband som fått namnet Blå fålen. Fyra professionella musiker från Sverige och Shetlandsöarna, och med Nordbohuslän i fokus spelar de en mix av låtar från Bohuslän, Norge, England, Skottland och Shetlandsöarna.

Christer Ådin, Jonathan Larsson, Mia Gunberg Ådin och Kevin Henderson

Tillsammans skapar de ett nytt och eget sound där de knyter samman kända och okända visor med låttraditionerna i Bohuslän och Shetland. Första konserten gavs i april 2012 inför en fullsatt publik. Blå fålen har gjort konserter både som duo, trio och band.

"När Blå fålen från Grebbestad och Shetland tar plats på scenen övertygar de lika mycket i en reel som maniskt och förhäxat rider på en klättrande basgång, som i en smäktande vacker hällevadsholmsvisa om svek och förförelse." Marita Adamsson, Bohuslänningen

Mia Gunberg Ådin, Christer Ådin & Anders Ådin

Tro inte för ett ögonblick att bohuslänsk folkmusik är som bohuslänningen själv ”lugn och trygg”. I Hemållts tappning skruvas låttraditionens fart och energi upp några varv till, trots att Hemållt betyder hemtrevligt/mysigt.

Hemållt, vars medlemmar spelat ihop sedan 1989 har gjort ett flertal turnéer i Skandinavien och på Kontinenten.
Med ett förflutet i den keltiska musiken flörtar Hemållt på sin första skiva med länderna kring Nordsjön när dom tar sig an den bohuslänska musikskatten. ”För att få allas ben att röra på sig när skivan spelas” tog man in dansaren Mona Lundberg som dans- och medproducent.

I konsertform gestaltades deras musik visuellt med dansgruppen på Fläck under namnet Hemållt på Fläck.

Stephan Elg, Smålandsposten

Det här är låtar utan krångel och tillgjordhet. Pang på rödbetan bara, det svänger som bara den, det rycker i dansbenen och man har svårt att sitta stilla: Det är härligt! Musiken är huvudsakligen från Bohuslän och dess gränstrakter: engelskor, polskor, hallingar och andra danslekar, allt framfört med massor av spelglädje och gott humör. Det känns som en danskväll hemma i köket och det är det nog också, för gruppen Hemållt (Mia Gunberg, fiol och sång, Anders Ådin gitarr, vevlira och sång samt Christer Ådin mandolor, mandolin, durspel, mungiga, stämsång och pinnstol) har städslat dansparet På Fläck - Mona Lundberg och Lars Unger - att skapa den rätta dansstämningen och det ger en stark live- och närvarokänsla.